Blogroll

. . . . : : : DON'T TALK WHEN YOUR MOUTH IS FULL OF LIES : : : . . . .

studyMATEMATIK TAMBAHAN

ni la buku rujukan yang aku gunakan
sangat sangat senang difahami
harga dia RM30.00 kalau tak silap

PENGENALAN

matematik tambahan adalah antara subjek yang boleh membuatkan spm candidates terketar-ketar otak untuk menduduki dan menjawab soalan subjek ni. Lebih lebih lagi kalau PAPER 2. aku pun kekadang menyirap gak time jawab soalan kertas 2. 
because of why, soalan dia sangat kontot dan memerlukan jalan kerja yang sangat panjang. apa yang paling melukakan bila tengok markah penuh untuk jalan kerja yang boleh dikatakan penuh 1 muka A4 hanyalah 4 markah je. tu pun 4 markah bagi soalan no 3.b(i) [contoh]

CARA BELAJAR

Di sini aku nak kongsi cara belajar aku. cara belajar ni aku tak gunakan untuk addmath je. untuk subjek lain juga. tapi aku beri penekanan pada subjek ni kerana otak kite akan cepat dan pantas bila bermain dengan nombor.

 1. SEEING (cam kelakar je)
  langkah pertama,adalah lihat dulu subtopik yang bakal korang belajar untuk matapelajaran esok.
  contoh : intergration .
  korang buka buku teks tu dan sekadar tengok sahaja.kalau korang rajin. cuba fahamkan sendiri dan buat list persoalan yang korang nak tahu jawapannya pada hari esok
  YA! BACA MATEMATIK
 2. LESSON
  berbekalkan ape yang korang dah belajar pada malam semalam, dan membawa persoalan yang korang dah senaraikan. jangan terus bertanya kepada guru subjek itu. tetapi,dengar dan fahamkan kembali apa yangcikgu korang cuba sampaikan. apa yang penting kat sini adalah FOKUS!
  korang hendaklah peka dengan setiap jalan kerja yang cuba cikgu kirang jelaskan.
  INGAT! PEKA.
  dan jika antara yang cikgu korang sampaikan ada kaitan dengan persoalan yang korang dah senaraikan. itu bermakna persoalan korang dah pun terjawab. dan jika ada persoalan yang masih belum terjawab JANGAN MALU UNTUK BERTANYA.
 3. PREVIEW
  next!
  jangan tergopoh gapah untuk terus membuat latihan yang cikgu korang bagi. malah,korang kene lihat semula hasil contengan jalan kerja tadi . teliti dan fahami pergerakan jalan kerja tersebut. biasanya, sewaktu cikgu mengajar kita faham. tetapi, semasa korang cuba untuk menjawab soalan,korang akan lupa jalan kerja dan mula terpinga-pinga.
  so, PREVIEW apa yang ada kat papan tulis korang. kemudian barulah ke langkah seterusnya
 4. EXCERCISE
  sekarang masanya untuk korang jawab soalan yang diberikan. jika masih kabur,cuba dapatkan cikgu korang. biasanya, cikgu korang akan mengajar the simple step dalam bab tu. dan dia akan bagi contoh jalan kerja untuk soalan yang mudah. kemudian, cikgu korang akan bagi korang latihan dengan soalan yang agak rumit. PRACTICE MAKE PERFECT. so, dont blame your teacher kalau korang mengalam situasi ini. ingat, cikgu korang sebenarnye nak menguji tahap keinginan korang nak belajar. (hey GUYS! ini dah sekolah menengah ok. kalau dekat Uni nanti mcm mana? takkan korang nak jadi piranna gak? makan je ape yang diberi..)
 5. REMEMBER
  dalam perjalanan balik rumah tu,jangan korang habiskan masa korang dengan berborak kosong dengan kawan korang. if you are walking alone. cube korang remember ape yang dah korang belajar hari ni? dan kalau korang jalan dengan kawan korang,korang cakap la dengan dia
  "jom study sambil jalan" dan time ni lah korang berborak tentang sesuatu yang memberi input.
 6. PRACTICE
  time to study!!
  oke. after all. korang haruslah practice untuk lebih memahami . belajar bukan untuk menghafal. tetapi untuk memahami.
  bagi memantapkan lagi pemahaman korang, cube korang buat seberapa banyak latihan untuk subtopik tu. dan dengan cara ini, korang boleh memantapkan skill korang dalam menjawab soalan soalan SKOR A yang trickky. hehe
  tak pun, korang beli lah buku SOALAN-SOALAN LEPAS dan jawab hanya soalan yang berkaitan subtopik tu SAHAJA. dari tahun 2005-2011 (cntoh)
  dan dengan cara ni juga korang boleh tahu style soalan yang biasa LEMBAGA PEPERIKSAAN keluarkan.
 7. IMAGINE
  sebelum tidur. korang imagine tentang apa yang dah korang study sepanjang satu hari . bayangkan sambil mata tertutup sehingga korang tertidur. sebelum tidur. minumlah air madu ye!

Lastly,korang jangan cepat putus asa jika korang masih tak faham dengan subtopik tu. cari cikgu korang untuk dapatkan bantuan atau kawan-kawan sekelas korang yang dah faham sepenuhnya. jangan BODOH SOMBONG.
USAHA pun dah. BERDOA supaya dipermudahkan menerima ILMU
TRY AN ERROR
prinsip belajar aku selama aku dibangku sekolah. aku harap aku berpegang pada prinsip ni sepanjang aku study nanti.